Krištáľové krídlo 2013 odmení mimoriadnou cenou P. Mihóka a M. Žbirku

18.01.2014 Bratislava

Bratislava 18. januára (TASR) – Už v nedeľu 19. januára spozná slovenská verejnosť desiatku držiteľov prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2013. V sedemnástom ročníku ocení desiatku osobností v kategóriách výtvarné umenie, divadlo a audiovizuálne umenie, hudba, publicistika a literatúra, šport, medicína a veda, architektúra, hospodárstvo, filantropia a prvýkrát aj v kategórii rock, pop, jazz. Do tohto ročníka vstupuje Krištáľové krídlo s novým ocenením aj novým sloganom "Premeňme sny na hodnoty". Laureáti získajú aj novú sošku, ktorej autorom je akademický sochár Achilleos Sdoukos.

V rámci galavečera, ktorý v priamom prenose odvysiela Jednotka RTVS, bude udelená aj mimoriadna cena za celoživotné dielo alebo iný významný počin. V nominácii je Peter Mihók, ktorý na začiatku roka 2013 nastúpil na post predsedu Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory. Druhým nominovaným je slovenský Paul McCartney, spevák Miroslav Žbirka, ktorý je dodnes neodmysliteľnou postavou slovenskej hudobnej scény.

V kategórii medicína a veda sú nominovaní Marian Janák, Daniela Ostatníková a Dušan Bakoš, za architektúru Irakli Eristavi, Peter Pásztor a dvojica Peter Vitko a Kornel Kobák, v oblasti divadla a audiovizuálneho umenia herci Táňa Pauhofová, Milan Ondrík a scenárista Marek Leščák, v kategórii hospodárstvo Bohumila Tauchmanová, Pavol Konštiak a Vladimír Levarský, za oblasť hudby súbor Quasars Ensemble, skladateľka Ľubica Čekovská a dirigent Juraj Valčuha.

V kategórii publicistika a literatúra sú nominovaní spisovateľka Alexandra Salmela a rozhlasový publicista Michal Tvarožek, v kategórii šport hokejista Michal Handzuš, motocyklista Ivan Jakeš a cyklista Peter Sagan, za výtvarné umenie Tomáš Džadoň, Michal Staško a Jozef Bajus, za filantropiu ocenenie získa jeden z trojice Monika Korenčiová, Zdeno Cíger a Mária Kováčová. V novej kategórii rock, pop, jazz sú nominovaní skupina Fragile a Richard Müller, speváčka Jana Kirschner a Vašo Patejdl za skladateľskú činnosť.

"Krištáľové krídlo vnímam ako ocenenie, ktoré sa vyvíjalo sedemnásť rokov a vypracovalo sa na pozíciu prestížneho ocenenia. Prestíž sa dosahuje práve tým, že tí, ktorí zabezpečujú návrhy na ocenenia, teda porotcovia, sú obrovským benefitom, máme v porotách práve odborníkov a oni robia prestíž Krištáľovému krídlu a potom aj osobnosti, ktoré krídlo získavajú," povedal pre TASR predseda Veľkej poroty Gabriel Csollár.

Krištáľové krídlo za rok 2012 získali vlani strelkyňa Danka Barteková, operný spevák Dalibor Jenis, architekt Peter Abonyi, sochár Jozef Jankovič, filmový režisér Jaroslav Vojtek, Timotej Kubiš v kategórii publicita a literatúra, Michal Štencl bol ocenený za oblasť hospodárstva, v kategórii medicína a veda Oľga Červeňová, Viera Dubačová, zakladateľka Divadla z pasáže v Banskej Bystrici za filantropiu. Mimoriadnu cenu získal Peter Kresánek, ktorý vytvoril publikáciu Slovensko – Ilustrovaná encyklopédia.
 

Vyberte región